Bij ons kun je terecht voor alles op het gebied van boren. Geregeld wordt aan ons gevraagd of je beter eerst kunt boren en dan de muur kunt verven of andersom. Vooral mensen die net verhuisd zijn dan wel hun huis willen gaan renoveren zijn benieuwd naar het antwoord op deze vraag. Wij raden te allen tijde aan om eerst te verven en vervolgens pas de muur te boren. Vaak zul je twee lagen verf aan moeten brengen voordat de dekking van de muurverf optimaal is. Dit kan ervoor zorgen dat de boorgaten lastiger terug te vinden zijn.

Hoe kun je jouw muur het beste voorbereiden op het boren? Naast het verven zijn er nog een aantal stappen die je kunt ondernemen om te zorgen voor een perfecte voorbereiding. We vertellen je er in deze blog meer over.

Muur voorstrijken

Op sommige wanden is het nodig om voorafgaand aan het verven een voorstrijkmiddel aan te brengen. Dit middel is nodig als je te maken hebt met een poederende ondergrond. Dit zorgt ervoor dat verf zich moeilijker kan hechten. Hetzelfde geldt voor zuigende oppervlakken. Ondergronden die voor problemen kunnen zorgen zijn onder meer nieuw stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Je kunt dit zelf testen met behulp van wat water. Als het vocht snel door de muur wordt opgenomen, weet je dat het vooraf aanbrengen van een voorstrijkmiddel nodig is.

Een voorstrijk zorgt voor een betere hechting van de verf. De dekking van de muurverf zal een stuk beter tot zijn recht komen. Dit voorkomt onder meer de vorming van banen en strepen in de afwerklaag. Er ontstaat een mooier eindresultaat. Dat is wat je wilt, toch? Hoewel het dus niet nodig is om iedere muur voor te strijken, raden we wel aan dit te doen als de ondergrond poederend of zuigend is. Zo komt de verf optimaal tot zijn recht.

Muur verven voor het boren

Daarnaast is het een aanrader om de muur te verven voor het boren, mocht je dit van plan zijn. Boorgaten kunnen lastiger te vinden zijn als er twee lagen verf overheen zijn gebracht. Daarom is het logischer om te boren na het verven. Voor het verven van muren maak je gebruik van een latex muurverf. Deze producten zijn speciaal gemaakt voor het sauzen van wanden. Er zijn zelfs muurverf producten verkrijgbaar die maar één laag nodig hebben voor een goede dekking. Dat scheelt tijd en moeite. Diverse bekende verfmerken hebben hun eigen muurverf producten uitgebracht: Sikkens, Sigma, Flexa, Wijzonol en Histor bijvoorbeeld.

Andere voorbereidingen op het boren

Je begint met het bekijken van het materiaal waar de muur van is gemaakt. Hierop baseer je jouw keuze voor een boor. Boren zijn in allerlei soorten en maten bij ons verkrijgbaar. Met een rolmaat bepaal je waar je wilt boren, waarna je dit aftekent met behulp van een potlood. Vervolgens kies je de boor die past bij de diameter van je plug. Voor de veiligheid kun je gebruik maken van een leidingdetector. Zo weet je zeker dat je nooit in een elektriciteitskabel of waterleiding boort. Houd je stofzuiger bij de hand voor na het boren, want deze klus gaat gepaard met stof.