De kans is groot dat jij in het dagelijks leven te maken hebt met lagers, zonder dat je het doorhebt. Een lager zit bijvoorbeeld in een boormachine om de wrijving tussen de bewegende onderdelen te verminderen, zodat een boormachine soepel kan bewegen. Toch vind je een lager in veel meer verschillende apparaten, en daarnaast heb je ook nog eens te maken met verschillende soorten lagers. Waarom een lager zo belangrijk is voor verschillende apparaten, vertellen we je hieronder.

Wat is een lager?

Zoals we net al even benoemden, is een lager een onderdeel van een apparaat. Een lager zorgt ervoor dat de wrijving tussen bewegende onderdelen wordt verminderd, zodat het apparaat minder gauw zal slijten en jij er dus langer van kunt genieten. Je vindt lagers in meerdere apparaten, en wellicht zelfs wel in apparaten waarvan jij het in eerste instantie niet doorhebt.

Zo vind je bijvoorbeeld ook lagers in bouwmachines, robots, drones, muziekinstrumenten maar ook in voertuigen, zoals auto’s en fietsen. Denk maar aan een kogellager, het meest gebruikte lager. Een kogellager zorgt ervoor dat de wielen aan de as van het voertuig kunnen worden gemonteerd, zodat het voertuig probleemloos vooruit kan komen. Ben je op zoek naar een geschikte kogellager die kan worden toegepast in een as-draaiverbinding? Je vindt verschillende soorten kogellagers bij IBS Rotterdam.

Het belang van een lager

We hebben hierboven een kort antwoord gegeven op de vraag ‘wat is een lager precies?’ en enkele voorbeelden benoemd waar je een lager in kunt vinden. Het moge dus duidelijk zijn dat een lager maar een klein onderdeel is, maar wél een grote impact heeft op de levensduur van een apparaat. Wanneer een lager niet meer goed werkt, kan het apparaat ook niet meer goed werken. 

Een lager kan niet meer goed werken als er bijvoorbeeld te weinig of juist te veel smeermiddel is gebruikt. Ook kan het zijn dat het lager te veel druk op zich krijgt, waardoor het overbelast kan raken. Daarnaast kan het natuurlijk ook te wijten zijn aan de kwaliteit als het lager niet meer naar behoren werkt. Om zo lang mogelijk te profiteren van het lager, is goed onderhoud belangrijk. 

De verschillende soorten lagers

Naast kogellagers bestaan er nog veel meer verschilden soorten lagers. Elk soort lager heeft zo zijn eigen toepassing. Zo heb je bijvoorbeeld glijlagers, dunringlagers of druklagers. Een druklager wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in een bureaustoel waarbij er vooral druk vanuit een richting wordt uitgeoefend, zoals de persoon die op de stoel zit. Al met al hebben lagers één functie: de wrijving tussen onderdelen te verminderen.