Als je gaat klussen, kan het je soms doen duizelen hoeveel verschillende soorten boren en schroeven er bestaan. Je moet behoorlijk ervaren zijn om alle soorten van binnen en buiten te kennen. Het type boor en schroef dat je gebruikt, hangt volledig af van het materiaal waarmee je werkt. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten klusjes, materialen en bijbehorende soorten schroeven.

Boren in hout en plaatmateriaal

In principe heb je geen speciale boormachine nodig om te boren in een houten plank of plaatmateriaal. Een gewone schroefboormachine werkt prima. Werk nooit met een hamerboormachine in hout. Schroefboormachines variëren in prijsklassen. De duurdere modellen hebben vaak meer extra’s en een veel groter vermogen. Als je sporadisch klust, is een goedkoper model van een paar tientjes prima. Ga je vaker klussen of zelfs professioneel aan de slag? Dan is een boor van meer dan 100 euro met een hoog vermogen de beste keuze.

Belangrijker dan de boor zelf is de schroef die je gebruikt voor het hout. Spaanplaatschroeven hebben normaal gesproken een wat scherper schroefdraad dan schroeven die bedoeld zijn voor hardhout. Scherp schroefdraad is nodig om het poreuze plaatmateriaal goed te verbinden. Je hoeft overigens nooit voor te boren bij spaanplaat. De boor zal als boter door de plaat dringen.

Professionele rvs 410 spaanplaatschroeven oxideren niet omdat ze zijn gemaakt van roestvrij staal. Voor gebruik in de binnenruimte is deze rvs-coating niet nodig, maar als je werkt met hardhout is het wel aan te raden te kiezen voor roestvrijstalen schroeven, aangezien hardhout looizuur bevat dat de schroeven kan aantasten.

Tot slot kun je ook letten op de soort schroefkop. Je kunt zowel voor hardhout als voor spaanplaat kiezen tussen schroefkoppen met torx of pozidrive (stervormige kop). Torx geeft meer grip op je boorkop en is daardoor populairder onder de professionele klussers.

Boren in de muur

Als je gaat boren in de muur, is het belangrijk om te bepalen wat voor soort muur je hebt. Voor zachte steensoorten is een klopboormachine prima, maar als je een harde betonnen muur hebt, kies je een hamerboor. Heb je een gipsen wand? Dan is een schroefboormachine ook geschikt. Gebruik voor alle muren ook bijpassende wandpluggen. Voor gips heb je holle wandpluggen nodig en voor steen is een standaardplug genoeg.

In principe zijn de schroeven die je gebruikt voor de wandpluggen niet zo belangrijk. Het is natuurlijk praktisch als ze niet roesten, dus kies altijd liever voor iets duurdere rvs-schroeven.

Boren in tegels of metaal

Om te kunnen boren in tegels of metaal heb je geen aparte boormachine nodig. Het verschil wordt gemaakt door de boorkopjes die je op de machine zet. Voor metaal zijn metaalboorkopjes van belang en bij tegels kies je voor speciale boorkoppen die de tegels niet beschadigen. Zet zowel voor metaal als tegels nooit de klopfunctie van je boor aan, maar alleen de boorfunctie. De klophamer zal de tegel of het metaal kunnen beschadigen.

Als je boort in een tegel, heb je gewone wandpluggen nodig om erin te kunnen schroeven; voor metaal is dat meestal niet nodig, tenzij het metaal aan de muur is bevestigd natuurlijk. Bij het kiezen van de schroeven is het voor metaal slim om speciale metaalschroeven te kopen die door dun metaal heen kunnen schroeven zonder een gat te boren. Ga je metaal aan hout verbinden? Kies dan voor bolvormige schroefkoppen.