Alles over metaalboren (HSS)
Wanneer je op zoek bent naar een metaalboor is het altijd een goed idee om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Alleen door een dergelijke vergelijking zorg je er namelijk voor dat je een goed beeld krijgt van welk type metaalboor nu geschikt is voor het te boren oppervlak en welke niet. Je dient er rekening mee te houden dat het gebruik van een metaalboor in sommige gevallen bepaalde extra’s vereist. Denk hierbij aan boorolie om de metaalboor in kwestie op tijd af te koelen.
Alles over metaalboren
Een metaalboor herken je aan de scherpe punt. Deze is, vanzelfsprekend, nodig omdat de boor als het ware door het metaal moet snijden. Een metaalboor is meestal gemaakt van High Speed Steel (HSS), snelstaal dus. Dit materiaal wordt erg heet, zonder zacht te worden.
Boren in gehard staal
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren. De cobalt metaalboor is een boor die je na het gebruik moet koelen met speciale boorolie.
HSS boren. Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende HSS metaalboren. Deze hebben allemaal hun eigen, unieke eigenschappen. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor een oppervlak je precies wil boren om te bepalen welke HSS boor het beste is voor de klus.
Soorten HSS boren
- HSS-R of blank geslepen metaalboor HSS-S
Deze boren zijn geschikt voor allround gebruik. Beide boren zijn geschikt voor de meest voorkomende staalsoorten. Het verschil tussen de HSS-R en HSS-S zit hem in de duurzaamheid. De HSS-S gaat langer mee en is comfortabeler in het gebruik. HSS-R boren zijn weer voordeliger qua prijs. - HSS-tin metaalboor
De HSS-tin metaalboor is een tin gecoate metaalboor. Dit soort boor kan veel hitte verdragen en hoeft niet steeds te worden gekoeld. Je herkent een HSS-tin metaalboor door de goudkleurige coating. - RVS boren (Cobalt metaalboor)
Een cobalt metaalboor (HSS-Co) bestaat uit 5 procent cobalt. Deze boor is geschikt voor het boren in hardere metalen zoals RVS, messing, gietijzer, koper en brons. HSS-Co boren behouden bij hoge temperaturen hun stevigheid en blijven langer scherp. Je kan cobalt metaalboren ook prima gebruiken voor de zachtere soorten staal.
Metaalboor DIN?
De lengte van metaalboren onderscheiden we door middel van vier verschillende types. Het meest toegankelijke (en verkochte) type metaalboor is de DIN 338. Dit is de standaard lengte metaalboor. De metaalboor DIN 1897 is kort, daar waar de DIN 340 net iets langer is dan de DIN 338. Zoek je naar een langere metaalboor? Dan is de DIN 1869 de boor die je klus voor je klaart.
Tips voor het boren in metaal
- Niet te snel boren
Snel boren is een veelgemaakte fout. Zeker als het aankomt op hardere metaalsoorten. Hoe groter het te boren gat, hoe harder de metaal, hoe lager het aantal toeren op je boormachine hoort te zijn. Door te snel te willen boren worden je boren bot of breken ze af. RVS heeft daarnaast de neiging om harder te worden als het metaal heter wordt. Stel het toerental dus bij en kijk goed naar het te boren soort metaal. Je zal merken dat je door minder snel te willen boren, uiteindelijk sneller klaar bent (en je boren intact houdt). - Boorolie
We hadden het net al over het gebruik van boorolie bij de HSS-Co metaalboren. Het is echter verstandig om bij iedere klus voor grotere gaten in dik metaal, boorolie bij de hand te houden om de boor zo nu en dan te koelen. - Veiligheid
Vergeet een veiligheidsbril niet als je gaat boren in metaal. Er bestaat namelijk altijd een kans op rondvliegende staalsplinters als je aan de slag gaat met een metaalboor. Het laatste wat je wil is dat deze in je ogen komen.
Metaalboren (HSS) van de hoogste kwaliteit
Gratis bezorgd vanaf € 50,-